ZBOGOM, LEGENDO Napustio nas je velikan hrvatske glazbene scene: Umro je Oliver Dragojević
Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević, javlja Slobodna Dalmacija. Velikan hrvatske glazbene scene napustio nas je u 71. godini, točno godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Legendarni šansonijer borio se sa teškim oblikom karcinoma, te je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio prisiljen i otkazati dva koncerta u Splitu.

Oliver Dragojević bio je fenomen i legenda hrvatske glazbene scene te pjevač koji je bio obožavan diljem svijeta. Svojim je pjesmama, kojima nas je uveseljavao čak 50 godina svoje karijere, zauvijek ostavio svoj trag.

Jednom prilikom je rekao da je ostvario sve što je zamislio te da ga je tijekom života uvijek pratila sreća. Glazbom se bavio odmalena, pa je tako već s pet godina zabavljao putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka harmonikom koju mu je poklonio otac.

Estradni počeci

Prvi estradni nastup imao je 1961. godine s pjesmom ‘Baloni’, a u isto je vrijeme s bratom Aljošom snimao svjetske hitove za radio postaju Split. Pjesma ‘Picaferaj’ ostala je zapamćena kao jedna od Oliverovih prvih pjesama. Nakon nje Oliver je nastupao po raznim klubovima, pa se na kratko vrijeme pridružio Trubadurima i pjevao u grupi More, a onda se 1972. opet sastao s bendom Batali. Na Prokurative se vratio opet tri godine kasnije kada je osvojio prvu nagradu publike s pjesmom ‘Ča će mi Copacabana’. Godinu poslije opet surađuje sa Zdenkom Runjićem na skladbi ‘Galeb i ja’, a suradnja Runjića i Olivera smatra se jednom od najuspješnijih na ovim prostorima.

I od tada je gotovo svaka njegova pjesma bila hit. ‘Skalinada’, ‘Malinkonija’, ‘Romanca’, ‘Oprosti mi, pape’, ‘Vjeruj’ u ljubav’, ‘Nadalina’, ‘Štorija’, ‘Luce mala’, ‘A vitar puše’, ‘Anđele moj’, ‘Što to bješe ljubav’, mogli bi tako u nedogled.

Jednom mu je na koncert došlo samo pet ljudi

Nije imao problem s pričama o teškim počecima svoje karijere. Prošle se godine u jednom intervjuu prisjetio koncerta u Mariboru na koji mu je došlo samo petero ljudi.

– Kemal Monteno i ja smo imali koncert u Mariboru, ja sam nastupao prije njega. A u prvom redu sjedi pet ljudi! Rekao sam: ‘Slušaj Kemo, ima pet ljudi!’. Uzeli smo gitaru i sjeli pored njih, pjevali i vratili im novac. I svi zadovoljni! Jednostavno publici nismo bili simpatični u to vrijeme. Ne znam, nisu nas slušali – rekao je tada.

Veliki uspjesi

Njegov su glazbeni put na kraju obilježili brojni uspjesi, a da je bio obožavan u cijelom svijetu potvrdili su i njegovi nastupi u nekima od najprestižnijih svjetskih mjesta. Pjevao je tako u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Omiljen među kolegama

Bio je uzor mlađim kolegama. ‘U ljubav vjere nemam’ pjesma je koju je snimio u duetu s Gibonnijem koji je za njega imao samo riječi hvale.

– Najjednostavniji je od svih nas i najnormalniji je od svih nas. Beskrajno ga volim i šaljemo mu sve najljepše misli, energije i molitve. Mislim da mu svi žele sve najbolje. Možda je on najvoljeniji čovjek u našem narodu. Ne postoji nijedna osoba, bilo da se radi o taksistu ili nekome na blagajni da ne pita za njega i pozdravi ga – izjavio je Gibo nedavno i Olivera nazvao svojim bratom. Zajedno su napravili i album ‘Familija’.

More, brodić na Korčuli i ribe

Pored glazbe i obitelji, velika Oliverova ljubav bile su mu Vela Luka, barka i ribe, pa mu je, nakon što mu je dijagnosticirana teška bolest, najteže i palo to što ne može u ribolov.

– Eto, jedino mi je toga žao. Fali mi more, brodić na Korčuli, da idem na ribe. To mi je dugo godina bio smisao, a sad mi ukućani donose ribu – priznao je u intervjuu za 100posto.hr.
(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 53 pregleda, 1 Danas)

Related posts