Svijet bi mogla spasiti bakterija koja jede plastiku
Mikrobi pronađeni kraj rafinerije plastiku pretvaraju u hranu bakterijama

Jedna je studentica, prenose svjetski mediji, možda pronašla rješenje za problem kako riješiti jedno od najvažnijih ekoloških pitanja današnjice – a to je razgradnja plastike. Uzgojila je bakterije koje “proždiru” PET ambalažu, najčešće korištenu plastiku, i ostatke pretvaraju u neškodljive nusprodukte.

Stoljeća su, kažu znanstvenici, potrebna da se plastika razgradi. Morgan Vague, koja studira biologiju na sveučilištu Reed College u Oregon kaže da proces, ako ga se ubrza, igra veliku ulogu u rješavanju problema planeta s plastikom, gdje se milijuni tona godišnje bacaju na odlagališta i u oceane.

Oko 300 milijuna tona plastike odbaci se svake godine, a samo 10 posto se reciklira.

“Kada sam počela čitati o statistici i plastičnom otpadu shvatila sam da imamo zaista ozbiljan problem kojem treba pametno pristupiti”, rekla je Vague za Independent. Nakon toga se posvetila metabolizmu bakterija i “svim ludim stvarima koje bakterije mogu”, studentica je odlučila vidjeti postoje li mikrobi koji mogu razložiti plastiku iz svakodnevnog života. “Lov” na mikrobe je započela u svom rodnom gradu Houstonu u vodi oko rafinerija. Uzorke je nosila natrag u Portland, Oregon, gdje je testirala više od 300 vrsta bakterija na lipazu, enzim zadužen za probavljanje masti. Identificirala je 20 vrsta koje proizvode lipazu, a tri su imala vrlo visoke razine enzima. Njih je stavila na “PET dijetu” i vrlo je brzo bila šokirana vidjevši da bakterije zaista jedu plastiku. “Čini se da plastiku razbijaju na neškodljive nusprodukte koji ne štete okolišu, a onda i te ostatke proždiru bakterije. Dakle plastiku pretvaraju u hranu”, kaže Vague no upozorava kako je još dug put do toga da mikrobi to čine nekom brzinom koja će biti korisna na globalnoj razini.

Pročitajte više na: https://www.express.hr/znanost/svijet-bi-mogla-spasiti-bakterija-koja-jede-plastiku-16427 – www.express.hr


(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 42 pregleda, 1 Danas)

Related posts