Što je to Google Play Protect i na koji način ova usluga pazi na sigurnost naših Android uređaja?
Što je to Google Play Protect i na koji način ova usluga pazi na sigurnost naših Android uređaja?

Ako bismo htjeli govoriti o fleksibilnosti i otvorenosti onda je Android definitivno operacijski sustav koji objedinjuje ove dvije stvari. No, nažalost, ta fleksibilnost koju Android ima dolazi i sa potencijalnim sigurnosnim problemima. Dobra vijest što se tiče sigurnost je ta da je Google osmislio nešto što se zove Google Play Protect koji pomaže držati Android operacijske sustave što je više moguće sigurnima.

Google Play Protect ukratko predstavlja cjelokupan Googleov način funkcioniranja zaštite. Play Protect nije sustav koji se sastoji od jednog dijela. To je sustav sigurnosti koji se sastoji od više dijelova kako bi svaki Android uređaj bio maksimalno osiguran. Google Play Protect je djelomično skener za štetne programe, djelomično se radi o Find My Phone sustavu osiguranja koji služi za pronalazak telefona, dio je sigurnog pregledavanja interneta. Prije nego što krenemo u detalje, evo kako pronaći Google Play Protect.

Lociranje Google Play Protect usluge na Android telefonu

Ako ste znatiželjni i ako želite znati i što točno Google Play Protect radi na vašem uređaju to možete saznati na vrlo jednostavan način. Kako biste to saznali kliknite na Google Play Store ili na ikonicu Googleove Trgovine aplikacijama.

Nakon što ste pokrenuli Googleovu Trgovinu, kliknite na izbornik i ondje kliknite na opciju ”My Apps & Games”. Na vrhu ove opcije se nalazi kratak opis Play Protect opcije. Kliknite na nju kako biste saznali više informacija.

Google Play Protect će pokazati one aplikacije koje koje je nedavno skenirao i nakon skeniranja pokazati će vam onu aplikaciju koja se ponaša sumnjivo ili čiji rad je nepravilan (pod uvjetom da postoji takva aplikacija). Sve u svemu, radi se o dosta cool usluzi. Sada kada smo objasnili gdje se točno nalazi Google Play Protect, recimo i nešto o tome što točnije ova usluga čini i radi na vašem Android pametnom uređaju.

Google Play Protect štiti vaš uređaj od štetnih programa

Glavni razlog zbog kojih je Google i osmislio Google Play Protect je, kao što i sam naziv usluge kaže- radi zaštite uređaja od potencijalnih štetnih programa. Google Play Protect koristi strojno učenje kako bi skenirao uređaj i svakoga dana proskenira i odobri oko pedeset milijardi aplikacija.

Ta skeniranja se odvijaju i unutar i izvan Googleove Trgovine aplikacija. Sve u svemu, Google Play Protect će svaki puta nakon što uđete u Google Play Store i nakon što kliknete na neku aplikaciju tu aplikaciju skenirati kako bi potvrdio da je aplikacija legitimna. U slučaju da je neka aplikacija čudna ili da iz nekog razloga ne može biti označena kao legitimna, ona se istog trenutka označava i briše iz baze podataka Google Play Trgovine.

No to nije sve. Google Play Protect u svojoj zaštiti korisnika ide i korak dalje. Ne samo da će Play Protect skenirati aplikacije koje ste skinuli i na koje ste kliknuli kada ste unutar stranica Google Trgovine već će on isto tako skenirati sve Android aplikacije, bez obzira na to o kojoj se aplikaciji radi i gdje ste ju pronašli. U slučaju da Play Protect pronađe nešto upitno ili riskantno što se nalazi na vašem uređaju, vi ćete odmah o tome biti obaviješteni.

Naravno, to ne znači da je Google Play Protect savršen i da radi bez greške. Baš kao i svaka druga sigurnosna aplikacija ili usluga, tako i Google Play Protect ima neke boljke od kojih pate manje-više sve usluge i/ili programi koji služe za zaštitu korisnika. No bez obzira na manje greške, treba reći kako je Google Play Protect sve u svemu vrlo dobra usluga koja će vas u velikoj većini zaštititi od raznoraznih štetnih stvarčica koje ste mogli pokupiti na internetu, a da toga niste niti svjesni.

Google Play Protect pomaže kod pronalaska Android uređaja koji je izgubljen ili ukraden

Ako se ikada nađete u situaciji da ste maloprije pored sebe imali svoj uređaj, ali se nikako ne možete sjetiti gdje ste ga ostavili, ono što možete učiniti jest to da možete iskoristiti Google Play Protect kako biste locirali svoj uređaj. Bez obzira na to je li vaš uređaj izgubljen ili ste ga samo zametnuli kod prijateljice nakon jučerašnjeg posjeta, možete iskoristiti Google Play Protect i na taj način odrediti ili trenutnu ili posljednju poznatu lokaciju vašeg uređaja.

U slučaju da ni to ne pomogne kako biste pronašli svoj uređaj, možete isprobati još jednu stvar. Možete iskoristiti mogućnost Find My Phone kako biste na daljinu zaključali i/ili obrisali sve podatke sa svoga uređaja. Na taj način, čak i ako ne možete pronaći svoj pametni telefon opet se možete osigurati brisanjem svojih osobnih podataka i pobrinuti se da oni ne dođu do nekih neželjenih očiju.

pazi na vas uvijek kada ste spojeni na internet

Još jedna od odličnih stvari vezanih uz Google Play Protect se odnosi na to ga je ova usluga stalno i neprestano usklađena sa Google Chromeom kako bi vas i na taj način čuvala od štetnih programa i stvari koje se mogu zalijepiti na vaš uređaj dok pregledavate internet. Svaki puta kada Google Play Protect primijeti da je neka stranica opasna, riskantna ili da na njoj postoji bilo što što bi moglo ugroziti sigurnost vas ili vašeg uređaja, on će vas na to upozoriti i odmah će vas vratiti na posljednju sigurnu stranicu.

Ova mogućnost bi trebala biti poznata svakome tko koristi Google Chrome preglednik i na osobnim računalima s obzirom da Google svoj Play Protect koristi i unutar Google Chromea. Svaki puta kada Chrome ”nanjuši” neku opasnost ili rizik na internetskoj stranici koju pregledavate, on će vas na to upozoriti i vratiti na sigurnu stranicu. Sve u svemu, vrlo korisno i dosta pouzdano. Ipak, nemojte namjerno testirati Play Protect tako što ćete preko Google Chromea namjerno otići na neke stranice za koje znate da su nepouzdane ili čak opasne.

Google pazi na sigurnost svojih korisnika i želi da ta sigurnost bude što je moguće na višoj razini. To nije ništa neobično, pogotovo ako uzmemo u obzir broj korisnika Android pametnih uređaja koji se povećava iz mjeseca u mjesec i broj aplikacija koje postoje unutar Google Play Trgovine koji se povećava iz dana u dan. Sve u svemu, radi se o vrlo dobrom sustavu zaštite od kojeg bi mogli učiti i drugi operacijski sustavi.
Ucinite i vi nesto za nas.Godinama besplatno nudimo veliki izbor turskih serija.Nista nismo trazili od vas,Sada trazimo vasu pomoc!Da postanete nas subscriber na youtubeu dok ne dodzemo do 10000. Na taj nacin cemo i mi i vi biti zadovoljni i nastaviti sradom….Toliko bar mozete …samo potvrdite na dugme ispod ..hvala vam i budite uvek uz nas.TV SERIJE 

(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 34 pregleda, 1 Danas)

Related posts