Šef Googlea: Android je pružio više izbora, kazna je opasan signal da su zatvoreni sustavi bolji
Zabrinuti smo da će današnja odluka utjecati na krhku ravnotežu koju smo uspjeli stvoriti s Androidom te odaslati zabrinjavajući signal u korist zatvorenih sustava. Brza inovacija, široki izbori i niske cijene su klasične karakteristike dobre konkurencije, a Android ih je sve omogućio, napisao je Pichai.

Nakon što je Europska komisija izrekla Googleu novčanu kaznu u iznosu od4,34 milijardi eura zbog kršenja protumonopolskih pravila EU-a, oglasili su se i iz Googlea.

U objavi koju potpisuje direktor Sundar Pichai, ističu kako je Android korisnicima pružio više različitih izbora, a nije ih smanjio.

Komisijina kazna “ne priznaje koliko izbora Android pruža tisućama proizvođača telefona i mobilnim operaterima koji izrađuju i prodaju uređaje s Androidom, kao ni milijune developera diljem svijeta koji su izgradili svoje poslove na Androidu te milijarde korisnika koji si sad mogu priuštiti i koristiti najnovije Android pametne telefone”.

Pichai ističe kako je zbog Androida danas na tržištu više od 24 tisuće uređaja od više od 1300 proizvođača.

Dalje navodi kako upravo zbog Androida korisnici diljem svijeta mogu koristiti iste aplikacije na različitim uređajima, aplikacije koje su napravili različiti developeri iz cijelog svijeta.

Ako su vam draže druge aplikacije od onih već instaliranih, možete ih jednostavno onemogućili ili izbrisati i odabrati druge aplikacije, uključujući aplikacije koje je napravilo nekih 1,6 milijuna Europljana koji rade kao developeri aplikacija, piše Pichai.

Navodi i kako prosječni korisnik Androida samostalno instalira oko 50 aplikacija. Samo je prošle godine s Play Storea preuzeto 94 milijarde aplikacija.

Naglašava kako je od 2007. godine do danas Google uložio milijarde dolara u razvoj Androida.

To je ulaganje imalo smisla jer možemo ponuditi proizvođačima pametnih telefona mogućnost predinstalacije paketa popularnih Googleovih aplikacija, od kojih nam neke donose zaradu, ali od kojih sve omogućavaju da taj telefon radi čim ga se izvadi iz kutije, navodi Pichai te dodaje kako proizvođači telefona ne moraju uključiti njihove usluge u svojim uređajima, a imaju i mogućnost instalacije drugih aplikacija.

To znači da zarađujemo samo ako su naše aplikacije instalirane i ako korisnici odluče koristiti naše aplikacije, a ne one naših suparnika, naglašava Pichai.

Dodaje kako je besplatna distribucija Androida i Googleovih apliakcija dobitna kombinacija i za proizvođače pametnih telefona, ali i korisnike.

Svjesni smo da s veličinom dolazi i odgovornost. Zdrav i napredni Android ekosustav je u svačijem interesu i već smo pokazali spremnost da napravimo promjene. No, zabrinuti smo da će današnja odluka utjecati na krhku ravnotežu koju smo uspjeli stvoriti s Androidom te odaslati zabrinjavajući signal u korist zatvorenih sustava. Brza inovacija, široki izbori i niske cijene su klasične karakteristike dobre konkurencije, a Android ih je sve omogućio. Današnja odluka odbacuje poslovni model koji podupire Android, a koji je stvorio više izbora za sve. Namjeravamo se žaliti, napisao je na kraju Pichai.
Ucinite i vi nesto za nas.Godinama besplatno nudimo veliki izbor turskih serija.Nista nismo trazili od vas,Sada trazimo vasu pomoc!Da postanete nas subscriber na youtubeu dok ne dodzemo do 10000. Na taj nacin cemo i mi i vi biti zadovoljni i nastaviti sradom….Toliko bar mozete …samo potvrdite na dugme ispod ..hvala vam i budite uvek uz nas.TV SERIJE 

(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 39 pregleda, 1 Danas)

Related posts