Recenzija Kaspersky besplatne verzije antivirusnog programa
Radi se o antivirusnom programu koji je vrlo precizan, iznimno pouzdan i uz to besplatan za korištenje. Ima li nešto što nam se ne bi moglo svidjeti kod besplatne verzije Kaspersky antivirusnog programa?

 

Sve u svemu…

Vrlo jednostavan za korištenje, vrlo pouzdan i k tome besplatan antivirusni program. Nešto što ne smijete propustiti.

Dobre strane

  • Vrlo jednostavan za korištenje, zahvaljujući jednostavnom ”prijateljski-nastrojenom” korisničkom sučelju
  • Pouzdan i osjetljiv po pitanju traženja i detekcije štetnih programa
  • Vrlo učinkovito filtriranje internetskog sadržaja

Loše strane

Nema baš puno mogućnosti (barem besplatna verzija nema)
Jako slaba podrška za skeniranje i pretraživanje ”custom” uređaja

Besplatna verzija Kaspersky antivirusnog programa je sve u svemu jednostavan za korištenje, jako ”prijateljski nastrojen” za korisnike i, kao što samo ime nalaže- u potpunosti besplatan antivirusni program razvijen od strane ruske developerske tvrtke koja je već dugi niz godina poznata po kvaliteti i pouzdanosti – Kaspersky.

Ono što je slično kod svih besplatnih proizvoda, pa tako i kod ovog jest mogućnosti koje svi besplatni programi daju. S obzirom da se ova verzija ne plaća niti kune, Kaspersky Free Antivirus sadrži samo osnovne načine zaštite računala, odnosno antivirusni program, mrežno filtriranje zahvaljujući kojemu nećete moći ostvariti pristup stranicama za koje antivirus pomisli da bi na bilo koji način mogle naštetiti vašem računalu i… to je u stvari to.

Ako želite više mogućnosti (kao što je mogućnost zaštite elektroničke pošte ili mogućnost skeniranja računala od spyware programa) odaberite ili Kaspersky verziju koja se plaća ili neki drugi antivirus.

Pozitivna strana ovako malo mogućnosti koje daje besplatna verzija jest ta što vi kao korisnik, jednom kada je skinete, imate pravo koristiti je i nadograđivati koliko god vi to želite. To znači da ako želite, možete neograničeno vremena koristiti ovu verziju antivirusnog programa bez ikakve potrebe na prelazak na neku ”Premium” verziju.

Neki konkurentski antivirusni programi imaju pokusnu ili ”trial” verziju, dok kod Kaspersky Free to nije slučaj i dobro što je tako. Nadalje, besplatna verzija Kaspersky antivirusa ima jednako dobre mogućnosti detekcije i pronalaska štetnih programa baš kao i komercijalna verzija, što je još jedan od pluseva.

Kaspersky je došao na naslovnice prošle godine kada je američka vlada odlučla staviti zabranu na sve Kaspersky proizvode koje je eventualno koristila američka vlada. Premda je uzrok toj zabrani korištenja nejasan, šuškanja govore kako je do zabrane došle vrlo vjerojatno iz nekih privatnih razloga.

Jedan od takvih nalaže da su tajni podaci američke vlade poslani na Kaspersky servere. Jesu li to učinili hakeri svojim neovlaštenim pristupima tajnim podacima američke vlade ili je posrijedi nešto drugo, zasad se ne zna.

S druge strane, jedan dio ljudi sumnja u vjerodostojnost ovih informacija i smatraju da se radi o marketinškim trikovima kako bi se tvrtki Kaspersky nanijela šteta i kako bi se usporilo navodno ”prorusko” širenje na američko tržište. Bilo kako bilo, nas to ovdje neće previše zanimati i mi ćemo se ovdje koncentrirati na opis i recenziju besplatne verzije jednog od definitivno najkvalitetnijeg antivirusnog programa na svijetu.

 

besplatni Kaspersky-Antivirus

Instalacija i postavljanje programa

I dok se neke druge tvrtke hvale time da postoje besplatne verzije antivirusnih programa kao i onime što besplatne verzije njihovih antivirusnih programa nude, Kaspersky je što se toga tiče dosta samozatajan. Činjenica da uopće postoji besplatna verzija Kaspersky antivirusnog programa ne postoji niti na prvoj stranici službene Kaspersky internetske stranice niti među popisima proizvoda koji se mogu skinuti.

Posjetitelji stranice tako mogu doći na Kaspersky stranicu i otići odande, a da uopće nisu vidjeli da postoji besplatna verzija Kaspersky antivirusa. Tek nakon što odete pod ”Free Tools” dio stranice vidjeti ćete da postoji besplatna verzija Kaspersky antivirusnog programa.

Razumijem da Kaspersky želi od svojih korisnika da oni radije kupe službenu, to jest komercijalnu verziju antivirusnog programa, ali isto tako smatram da taj nedostatak informacija i to što je postojanje besplatne verzije antivirusa tako skriveno, problem. Zašto je to tako i zbog čega je besplatna verzija skrivena, ne zna se. Po čemu se točno ona razlikuje pod plaćene verzije (osim u pogledu dodatnih funkcija), se isto tako ne zna.

Uglavnom, ako uspijete pronaći progam unutar ”Free Tools” sekcije stranice, vrlo ga je lako za skinuti i instalirati. Nekoliko klikova i nakon nekoliko minuta Kaspersky Antivirus Free će biti instaliran na vaše računalo. Besplatnu verziju Kaspersky antivirusnog programa možete pronaći ovdje.

Prije nego što počnete koristiti program trebati ćete kreirati vlastiti- My Kaspersky korisnički račun. Kako biste ga kreirali trebati ćete upisati svoju elektroničku adresu. Ovo nije ništa neobično jer neki antivirusi (kao što je recimo BitDefender) od svojih novih korisnika zahtijevaju slično prije nego što ga oni počnu koristiti (dok s druge strane, tvrtke kao što su Avira i Avast svojim korisnicima daju mogućnost korištenja besplatnih verzija programa bez potrebe ulogiravanja).

 

kaspersky-anti-virus

Mogućnosti

Besplatni Kaspersky antivirus ima vrlo jednostavnu konzolu unutar koje ćete vidjeti status sigurnosti i ikone koje predstavljaju mogućnosti koje možete odabrati. Od svih mogućnosti samo dvije su dostupne u besplatnoj verziji. Te dvije mogućnosti su mogućnost skeniranja računala i mogućnost nadogradnje baze podataka. Ostale- ”Safe Money, Privacy Protection, Parental Control” i ”Protection for all advices” su posivljene).

Ako kliknete na skeniranje moći ćete odabrati između triju načina skeniranja: cijelo računalo, pojedini dijelovi računala ili brzo skeniranje. Desnim klikom na .exe datoteku u pregledniku vašeg računala (Windows Explorer) vam daje uobičajenu mogućnost skeniranja i provjere za viruse, s time da isto tako možete vidjeti reputaciju koju Kaspersky ima.

Osim mogućnosti skeniranja besplatna verzija Kaspersky antivirusnog programa nudi i zaštitu od različitih štetnih stvari na koje možete nabasati prilikom pregledavanja interneta. Radi se o posebnom dijelu enginea antivirusnog programa koji automatski provjerava bilo kakve štetne programe svaki puta kada uđete na neku internetsku stranicu.

Uz to, engine isto tako vrši i provjere za phishing internetske stranice. Sve u svemu, mrežna zaštita, iako se radi o besplatnoj verziji antivirusnog programa, radi jako dobro. Svaki puta kada naiđete na neku sumnjivu stranicu antivirus će vas na to upozoriti. U slučaju da je neka stranica označena kao stranica visokog rizika, Kaspersky vam neće dopustiti pristup njoj, osim ako vi kao korisnik tu zabranu zaobiđete u opcijama.pcchip.hrko poznatih tako i nepoznatih programa, možemo samo reći da ćemo Kaspersky Free Antivirus koristiti još dugo vremena nakon početne instalacije.

izvor:pcchip.hr
(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 50 pregleda, 1 Danas)

Related posts