Prosvjed u Ljubljani zbog ‘politike mržnje’ Janšine stranke
Prosvjed u Ljubljani zbog ‘politike mržnje’ Janšine stranke

Nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mladih, prosvjedovalo je u četvrtak u Ljubljani protiv “politike mržnje”, kako su nazvali oštru retoriku nekih stranaka koja je eskalirala pred parlamentarne izbore u nedjelju.

Preko Facebooka bio je u isto vrijeme i na istom mjestu najavljen protuskup “Obranimo Sloveniju” koji je podržala udruga bliska desnom centru, ali se pojavilo samo nekoliko osoba koje su nosile nacionalne zastave. Incidenata nije bilo.

Iako u “Koaliciji bez straha” kažu da je skup nepolitički i upozorenje svim političkim faktorima, vjeruje se kako su njihove poruke uglavnom bile usmjerene na političare iz Slovenske demokratske stranke (SDS) i njezina čelnika Janeza Janšu koji bi po anketama mogao osvojiti relativnu većinu na izborima.

Slovenski analitičari primjećuju da se Janšina izborna kampanja u velikoj mjeri služi porukama protiv migranata i izbjeglica iako je migracija danas minimalan problem u odnosu na krizu 2015./2016., kada je kroz Sloveniju prema srednjoj Europi dnevno prolazilo i po desetak tisuća ljudi.
(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 36 pregleda, 1 Danas)

Related posts