Plaće u Eurozoni uglavnom su na istoj razini unatoč sve nižim stopama nezaposlenostiTržišta rada u razvijenim gospodarstvima (gotovo) nikad nisu bolje stajala. No, unatoč suženom tržištu rada, plaće još nisu narasle što bi bilo sukladno predviđanjima ekonomske teorije. Ali što stvara ovaj pritisak na plaće? I još važnije, hoće li plaće rasti?

U najnovijem izvješću Global Economy Watch, ekonomisti iz PwC-a usmjeravaju pažnju na tržišta rada u Eurozoni, modeliranjem odnosa između nezaposlenosti i plaća. Otkrili su da je, slično kao i u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, ovaj odnos postao ujednačeniji i slabiji (vidi sliku 1).

„Više čimbenika može objasniti ovaj trend, od kojih su neki uobičajeni u najrazvijenijim gospodarstvima. Oni uključuju postupni pad sindikalizma, što smanjuje pregovaračku moć radnika, digitalizaciju rada i postupni rast ekonomije honorarnih poslova (engl. gig economy), kao i druge promjene u strukturi gospodarstva.“, komentirao je Barret Kupelian, viši ekonomist u PwC-u.

Usredotočujući se na Eurozonu, ekonomisti PwC-a otkrili su postojanje konkretnih čimbenika koji objašnjavaju zašto je veza između nezaposlenosti i plaća oslabila, ali se i promijenila. Oni uključuju osnivanje Europske središnje banke, koja je snizila očekivanja inflacije koji imaju radnici u gospodarstvima južne Eurozone, koja su obično imala visoke stope inflacije, te pristupanje istočnoeuropskih gospodarstava, od kojih neka imaju niže razine prihoda, što je ponudu radne snage tijekom vremena učinilo elastičnijom.

Što to znači za budućnost?

„Pod pretpostavkom da nema drugih promjena strukturnih čimbenika, buduće povećanje plaća u Eurozoni vjerojatno će ovisiti o povećanju produktivnosti, a ne labavljenju tržišta rada. Ovo stavlja veću odgovornost na vlade i tvrtke da povećaju razinu produktivnosti svoje radne snage kroz ulaganje u „tvrdu“ infrastrukturu kao što su ceste, zračne luke i druge komunalne usluge te u „mekanu“ infrastrukturu koja uključuje formalno obrazovanje, strukovno i drugo usavršavanje. Poboljšanja produktivnosti preduvjet su za daljnji rast prihoda u budućnosti.“, komentirao je Barret Kupelian, viši ekonomist u PwC-u.

 

izvor;ictbusiness.info


(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 70 pregleda, 1 Danas)

Related posts