Nvidia osmišljava najbrže računalo na svijetu koje će u sebi imati čak 16 grafičkih kartica!

I to je moguće, barem ako čitamo vijesti koje nam stižu iz izvora bliskih Nvidia-i. Računalo koje će u sebi imati čak šesnaest grafičkih kartica i ogroman, virtualan GPU trebalo bi biti osmišljeno. Ideja dolazi izravno od Nvidia-e.

Nvidia je svijetu poznata kao tvrtka koja već godinama (da ne kažem i desetljećima) osmišljava vrhunska grafička rješenja za sve moderne izazove današnjice. Nvidia grafičke kartice su uz konkurentske AMD-ove jedine grafičke kartice za osobna prijenosna i stolna računala. Nvidia je poznata po tome što svoj uspjeh koji je došao najviše zahvaljujući uvijek novim i novim idejama, želi dovesti na novu razinu.

Prije nekoliko dana tvrtka Nvidia je i službeno najavila svoju novu HGX-2 cloud platformu. Nvidia za samu platformu tvrdi kako se radi o jednom od najbržih, ako ne i o najbržem računalu s kojim se čovječanstvo dosad susrelo i koje je bilo osmišljeno. O čemu se ovdje točnije radi?

Virtualno računalo će u sebi sadržavati čak šesnaest (da, dobro ste pročitali) Tesla-inih V100 grafičkih kartica. Te sve grafičke kartice bi zajedno trebale činiti jednu veliku virtualnu grafičku karticu, odnosno jedinicu za obradu grafičkih podataka (ili GPU- ”Graphical Processing Unit”) koje bi trebale zajedno imati oko pola terabajta memorije i čak dva petaflopa računalne snage koja će biti na raspolaganju za obradu podataka. Sve ovo bi trebalo biti ostvarivo (službene vijesti kažu kako to već i jest ostvareno) korištenjem posebne Nvidia-ine NSwitch tehnologije.

Ako ste slabije upućeni u značenje i u to što NSwitch tehnologija čini, nije problem, s obzirom na to da ovakve stvari običan korisnik niti ne treba znati. Ako vas pak zanima ukratko o čemu se radi, dovoljno je za reći kako se radi o posebnoj vrsti tehnologije koja služi objedinjavanju više odvojenih grafičkih kartica (grafičkih kartica koje imaju svoju vlastitu ili ”dedicated” memoriju, do jest vlastitu radnu memoriju i radni takt) u jednu ”veliku”, jedinstvenu grafičku karticu, kakva bi trebala biti ova koju bi trebalo imati novo Nvidia-ino super-računalo.

Kada se moglo saznati za vijesti o novom Nvidia-inom super-računalu? Vijesti su u javnost puštene odmah nakon glavne press konferencije koja se dogodila krajem prošlog tjedna na službenoj Nvidia-inoj konferenciji za novinare poznatoj pod nazivom ”Nvidia GTC” (ili Nvidia ”GPU Technology Conference”). Ta vijes, premda svakako vrlo zanimljiva i nešto što će vjerojatno privući pažnju velikog broja ljudi, nije najvažnija. Za nju se može reći kako se smatra svojevrsim ”predjelom”, odnosno događajima prije onih koji se trebaju dogoditi na Computex 2018 događaju koji se treba odvijati ovoga tjedna.

Da, HGX-2 sam po sebi zvuči izvanzemaljski impresivno i nevjerojatno do točke da običan čitatelj koji se baš ne razumije u tehonologiju može misliti kako se radi o nekoj zabuni. No, bez obzira na nevjerojatnost i impresivnost novog Nvidia-inog računala, ono neće biti korišteno u svakodnevnoj upotrebi, što znači da ovakve specifikacije i konfiguracije grafičkih kartica nećemo viđati na osobnim računalima (iako bi dobro izgledalo kada bi takvo nešto postojalo i za ”casual” korištenje).

Za što će se najčešće i najvjerojatnije koristiti ovakvo računalo? S obzirom na računalnu snagu mogućnosti obrade ogromne količine podataka velikom brzinom, vrlo je vjerojatno da će se HGX-2 računala koristiti za vršenje izračuna za koje je potrebna velika i gotovo savršena preciznost (uz korištenje FP64 i FP32 za računalne obrade podataka u znanstveno-istraživačke svrhe i obavljanje preciznih simulacija). FP16 i Int18 će se također koristiti ovim računalom i to za isprobavanje i usavršavanje mogućnosti umjetne inteligencije ili AI-ja.

Računalni svijet se promijenio

Jensen Huang, čovjek koji je osnovao Nvidia-u i koji danas u Nvidia-i obnaša dužnost izvršnog direktora, na GTC događaju izjavio je nekoliko vrlo sudbonosnih rečenica: „Računalni svijet se promijenio. Brzina obrade podataka se toliko ubrzala i poboljšala da su danas zahtjevi korisnika, bez obzira na njihove potrebe, više nego ikada ranije.

Ono što ćemo mi svojim HGX-2 računalom svijetu dati i pokazati jest platforma koja će u isto vrijeme imati snagu, brzinu i raznolikost upotrebe kakvu svijet dosad nije još vidio. Unutar našeg HGX-2 super-računala HPC i umjetna inteligencija će biti ujedinjeni u jedno, što će omogućiti rješavanje i savladavanje novih izazova koji se pojavljuju svakoga dana u računalnome svijetu“.

Prema onome što dolazi izravno od Nvidia-e, a odnosi se na testove mjerenja uspješnosti umjetne inteligencije, HGX-2 je dosad, prilikom isprobavanja rada i brzine svojstava umjetne inteligencije, dosegao brzinu od 15500 slika po sekundi. Rezultati su dobiveni nakon testova koji su obavljeni na ResNet-50 benchmarku. Ovi testovi pokazuju kako je HGX-2 već sada dovoljno moćan i snažan da može zamjeniti i do oko 300 ”CPU-only” servera.

Prošle godine, na sajmu Computex 2017, Nvidia je najavila svoj HGX-1 koji je u vrlo kratkom vremenu postao vrlo popularan. I danas se HGX-1 super-računalo koristi za obradu ogromne količine podataka od strane firmi kojima su takva računala nužna za pravilan rad (kao što su recimo Facebook i Amazon). S obzirom na to da se HGX-1 pokazao kao velik uspjeh i pun pogodak Nvidia se nada da će svojim HGX-2 ostvariti još i veći uspjeh, što je vrlo lako ostvarivo, pogotovo ako se uzme u obzir informacija da su već sada, prije nego što je HGX-2 zaživio, za njega pokazale zanimanje tvrtke kao što su Lenovo, QCT, Supermicro i Foxconn.

 

Performanse

Što se tiče performansi i obilježja HGX-2 računala, prva stvar koja se treba navesti jest to da ono sadrži Nvidia Tesla V100 GPU (koja na sebi ima 32 gigabajta širokopojasne memorije zahvaljujući kojoj je moguće dosegnuti i do 125 teraflopova, što je posebno važno kod aktivnosti ”dubokog učenja”, odnosno kod rada umjetne inteligencije).

To je samo jedna grafička kartica, koja sama po sebi zvuči svemirski snažno. Zamislite sada takvih još 15 i da one sve budu objedinjene unutar jednog velikog virtualnog računala. Takav će biti HGX-2.

„Svaka grafička jedinica za obradu podataka može komunicirati jedna s drugom u isto vrijeme brzinom prijenosa podataka od 300 gigabajta po sekundi, do deset puta PCI Express“, rekao je Huang.

Još jednu stvar koju je Nvidia pokazala jest Nvidia DGX-2. Radi se o prvom sustavu koji će na sebi imati HGX-2 serversku platformu i koja dolazi sa čak 2 petaflopova računalne snage za obradu podataka te 512 HBM2 memorije. Ako ćemo vjerovati onome što kaže šef Nvidia-e Huang, ovo zaista i jest najbrže računalo koje postoji.

Specifkacije Nvidia HGX-2


HGX-2
Performance: 2 petaFLOPS tensor operations, 250 teraFLOPS single-precision, 125 teraFLOPS double-precision
GPUs: 16x NVIDIA Tesla V100
GPU Memory: 512GB total
NVIDIA CUDA® Cores: 81,920
NVIDIA Tensor Cores: 10,240
Communication Channel: NVSwitch powered by NVLink 2.4TB/s bisection bandwidth

izvor:pcchip

(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 13 pregleda, 1 Danas)

Related posts