Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija dobitnici nagrade Pedeset godina
Najstarija motovunska nagrada Pedeset godina 2018. odlazi u ruke dvojice bardova hrvatskog glumišta i kinematografije ‒ Mustafe Nadarevića i Rade Šerbedžije za pola stoljeća neodustajanja i vjernosti prema filmu

‘Za ovoliku polustoljetnu maratonsku izdržljivost u uvjetima naše kinematografija koja nikad nije mazila svoju djecu, osim ljubavi i strasti prema filmu, nužno je imati i veliku snagu volje. Jedina nit koja povezuje sve dosadašnje motovunske laureate je da nikada nisu odustali. Ni od života ni od glume’, navode iz Motovun Film Festivala.

‘Umjetnost življenja i glume negdje su vrlo blizu, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ’, riječi su Mustafe Nadarevića, glumca koji će starijim generacijama vjerojatno zauvijek utjelovljavati lik Leonea, neposluhu i tragediji sklonog mladog Glembaja iz slavne ekranizacije ove Krležine drame u režiji Antuna Vrdoljaka iz 1988.

‘Iako je za sebe znao reći da se uvijek izvlačio na talent i da je tek iza tridesete počeo ozbiljno raditi, Nadarević je u svojoj dugoj karijeri započetoj već u prvom osnovne, kada je na školskoj priredbi zbog svoje duge kose i piskutavog glasa glumio Crvenkapicu, odigrao više od 150 kazališnih uloga i snimio više od 60 filmova, drama i TV serija s najvećim redateljima jugoslavenskog, hrvatskog i BiH filma’, navode iz MFF-a.

Niz uloga ostvario je u filmovima svog omiljenog redatelja Živojina Pavlovića (‘Hajka’, ‘Dezerter’, ‘Crveno Klasje’), a najuspješnija filmska godina u to vrijeme za Šerbedžiju vjerojatno je bila 1986. kada osvaja titulu najboljeg glumca na pulskom festivalu i to za filmove ‘Večernja zvona’ Lordana Zafranovića i ‘San o ruži’ Zorana Tadića.

Nakon odlaska iz Hrvatske, u egzilu u Londonu upoznaje makedonskog redatalja Milča Mančevskog, svog velikog obožavatelja, koji mu nudi ulogu u filmu ‘Prije kiše’. Ona je označila prekretnicu u životu slavnog jugoslavenskog glumca u tom trenutku bez zemlje i bez angažmana. Film dobiva Zlatnog lava u Veneciji, a Šerbedžija i posebnu nagradu kritičara, nakon čega mu se otvaraju vrata Hollywooda gdje je glumio u filmovima slavnih redatelja kao što su Stanley Kubrick i uz bok glumcima kao što su Clint Eastwood ili Michael Caine.

‘Od malog mjesta Bunić u Lici gdje je rođen, Vinkovaca gdje je odrastao, Ljubljane i Londona u kojima je proveo svoje prve izbjegličke godine, do Santa Monice gdje je u Americi živio, Brijuna na kojim svakoga ljeta igra kralja Leara u svom Kazalištu Ulysses i Rijeke u kojoj danas radi kao redovni profesor glume na Studiju glume i medija na riječkom Sveučilištu, Rade Šerbedžija ispisao je emocionalnu i profesionalnu geografiju svog, ali i života ovih prostora’, navode iz MFF-a.

‘Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija obilježili su našu kinematografsku povijest, predajući joj se bezrezervno. Njihovo prijateljstvo počelo je još u studentskim danima kada su dijelili sobu u zagrebačkoj Derenčinovoj ulici, a nazdravit ćemo im zasluženo ovo ljeto na motovunskom brdu’, najavljuju iz Motovun Film Festivala čije se 21. izdanje održava od 24. do 28. srpnja.

izvor:tportal.hr


(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 48 pregleda, 1 Danas)

Related posts