Može li Predsjedništvo biti faktor stabilizacije unatoč pokušajima izazivanja nestabilnosti
Za buduće odnose između novoizabranih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvom redu biće odgovorni sami novi članovi Predsjedništva BiH, s obzirom na poteze i na način na koji će te poteze vući.

Izabrani zvaničnici nikako ne mogu biti amnestirani od tona svojih poruka, i nikako ne mogu uzroke eventulanog neslaganja pripisivati onome drugom ili trećem, a sebe promovisati u nekoga ko posjeduje svaku moguću vrstu strpljenja, dok ostali ne posjeduju ništa od toga. Odgovornost je dakle, prije svega na njihovoj strani.

Međutim, svjedoci smo da se u ovoj najranijoj postizbornoj fazi, u fazi u kojoj novoizabrani zvaničnici još nisu ni u tehničkoj mogućnosti da djeluju kao članovi Predsjedništva BiH, da li neoprezno ili u želji za senzacijom, od strane dijela javnosti, naglasak na odnose između budućih članova Predsjedništva pokušava staviti na pitanja oko kojih trenutno nema konsenzusa. Ton plasiranih poruka nije ni izbliza, uslovno rečeno ratoboran, koliko se takva percepcija, da li nesvjesno ili svjesno, predstavlja u javnosti.

Čini se da se potpuno zanemaruju stvari oko kojih postoji bazični konsenzus a prenaglašavaju osobna mišljenja sva tri novoizabrana člana Predsjedništva. Kreiranje takvog ambijenta ide u prilog tezama o “nemogućoj državi”, a kod građana se izaziva rezigniranost, te u daljem slijedu stvaraju se preduslovi za loš ambijent u kojem Predsjedništvo ima da djeluje.

Predsjedništvo BiH mora imati funkciju faktora stabilizacije ukupnih političkih odnosa. Odlazeći saziv Predsjedništva BiH bio je destablizirajući, odnosno destabilizacija političkih prilika u tome smislu bila je potpuno dominantna. Zato haos ne smije biti prirodno stanje stvari, niti impresije o osobnim stavovima smiju biti važnije od onoga što je zvanično i u skladu sa zakonom i Ustavom.

(Vijesti.ba)


(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 24 pregleda, 1 Danas)

Related posts