Kako crna pozadina može pomoći kod uštede baterije na pametnom telefonu?
Veliki broj korisnika je svjestan i zna da je komponenta svakog pametnog telefona koja najviše troši bateriju upravo zaslon. To ne znači da ostale komponente i aktivnosti koje radimo na svojim pametnim telefonima ne troše uopće bateriju. Ne, ali je činjenica da zaslon i ono što gledamo na prikazima svojih pametnih telefona najviše troši energiju baterije.

Ipak, ono što jedan dio korisnika vjerojatno ne zna i čega nije svjestan jest da je pozadina koju stavite na svoj pametni telefon (da, baš pozadina) isto doprinosi većoj ili nižoj potrošnji baterije uređaja. To znači da one pozadine koje su ili čisto crne boje ili pak one koje su tamne mogu doprinjeti većoj štednji energije. Ali, ovo isto tako ovisi i o tome kakvu vrstu zaslona vaš uređaj ima.

Prije nego što krenemo na glavnu stvar, ono što treba objasniti jest tehnologija prikaza slike. Na tržištu pametnih telefona je situacija takva da su svi zasloni podijeljeni uglavnom na Super AMOLED ili LCD zaslone. Ukratko ću objasniti kako funkcionira koja od ove dvije tehnologije, a kasnije ću reći zbog čega tamne pozadine mogu uštedjeti bateriju pametnog telefona.

 

huawei mate 10 lite

LCD tehnologija prikaza

LCD je kratica od ”Liquid Crystal Display”. Radi se o istoj vrsti tehnologije zaslona koja se koristi za proizvodnju televizora, monitora i sličnih komponenti. Kao što samo ime govori, prikaz od tekućih kristala znači da je zaslon koji koristi ovu tehnologiju izrađen od pravih kristala. Zbog toga LCD zasloni ne prikazuju vlastitu svjetlost već prenose svjetlost od izvora svjetlosti koji se nalazi ”iza” njih.

Ovo znači da ako gledate na crno potamnjenje na vašim pametnim telefonima, vi zapravo gledate u pozadinsko osvjetljenje koje svijetli iza zaslona. Zbog toga niti jedan LCD zaslon neće i ne može prikazivati ”pravu” crnu boju. Neki od uređaja koji koriste LCD tehnologiju su recimo LG G7 ThinQ, HTC U11, Huawei Mate 10, Nokia 6, itd.

Još jedna ”nezgodna” stvar kod LCD zaslona jest ta što oni po prirodi troše jako puno energije. Razlog toga jest taj što svaki pojedini pixel treba biti osvijetljen kad god je zaslon u upotrebi.

 

recenzija huawei P20 pro

Super AMOLED zaslon

Super AMOLED zaslon ima i svoju podskupinu koja se jednostavno zove OLED zasloni. AMOLED kratica označava ”Active-Matrix Organic Lightning-Emitting Diode”. Super AMOLED se isto tako kao tehnologija prikaza koristi i kod zaslona televizora, s time da se možda najviše koristi kod izrade zaslona pametnih telefona. OLED zaslon je sličan AMOLED-u uz jednu razliku: OLED ne koristi aktivnu matricu kao dio svoje tehnologije.

Primjeri Super AMOLED zaslona su recimo gotovo svi Samsungovi pametni telefoni (izuzev recimo Samsung Galaxy J3 iz 2017. s obzirom na to da taj uređaj jedini na sebi ima LCD-ov zaslon). Osim Samsungovih uređaja drugi pametni telefoni koji na sebi isto tako imaju Super AMOLED su recimo Googleov Pixel 2, Huawei P20 Pro i Google Pixel XL2.

O čemu se točnije ovdje radi? Radi se o tome da je kod Super AMOLED zaslona zaslon izrađen od organskog materijala koji zapravo stvara svjetlost nakon što električna struja prođe kroz taj materijal (ovdje se koristi termin ”elektrolumiscencija”). Nadalje, svaki Super AMOLED zaslon troši manje baterije iz razloga što nema potrebe da svaka točkica (ili pixel) na zaslonu bude osvijetljen. AMOLED-i isto tako imaju mogućnost prikazivanja ”prave” crne boje iz razloga što ne postoji pozadinsko osvjetljenje.

 

Huawei Mate 10 Pro amoled zaslon

Ušteda baterije – Super AMOLED vs. LCD

AMOLED

Vjerojatno možete vidjeti i sami kamo ovo vodi. Ako na svome uređaju imate Super AMOLED zaslon moći ćete dodatno uštedjeti energiju baterije svoga uređaja ako se odlučite na korištenje crnih pozadina ili općenito tamnijih pozadina i tema.

Testovi su pokazali da je moguće uštedjeti do 6% energije baterije po jednome satu ako je svjetlina na 20% i ako se koristi crna pozadina. Ako je svjetlina stavljena na maksimum ušteda može biti do 8% po satu. Jedan drugi tester je došao do otkrića kako općenito korištenje crne pozadine ili tamnijih tema i pozadina dnevno može uštedjeti do 18% baterije uređaja.

LCD

Je li moguća ušteda energije kod uređaja koji na sebi imaju LCD zaslone? Nažalost, nije. S obzirom na to da se LCD zasloni oslanjaju na pozadinsko osvjetljenje, crne i općenito tamnije pozadine ne mogu pomoći kod uštede baterije.

Kako onda uštedjeti energiju baterije kod LCD zaslona? Dobra ideja je imati uključen način rada za uštedu (ili ”Battery Saving Mode”). Isto tako, isključite ”Always-On” mogućnost i općenito držite zaslon svog uređaja što je moguće kraće uključenim. Niža svjetlina i kraće vrijeme koje treba proći kako bi se zaslon isključio isto tako pomažu kod uštede energije kod LCD zaslona.

Ono što je dobra vijest kod LCD zaslona jest to da čak niti najsvjetlije pozadine ili teme neće dodatno povećati potrošnju baterije. To znači da dok korisnici Super AMOLED zaslona, ako žele uštedjeti trebaju paziti na tamne pozadine/teme, vi slobodno možete na svoj LCD zaslon staviti najsvjetliju temu i/ili pozadinu koju imate i potrošnja će ostati jednako (visoka).

 

samsung galaxy s9+ zaslon

Dodatni savjeti kako uštedjeti energiju baterije na AMOLED zaslonima

Postoje još neke stvarčice i sitnice koje vlasnici pametnih telefona sa Super AMOLED zaslonima mogu napraviti ne bi li još više uštedjeli energiju. Ako recimo možete promijeniti izgled aplikacija koje koristite često i na taj način možete dodatno uštedjeti energiju na uređaju.

Najjednostavniji način kako možete otkriti to jest da do kraja napunite svoj uređaj i da pričekate dok se gotovo ne isprazni. Nakon toga odite pod opcije uređaja i vidite u njima koliko se energije potrošilo na prikaz slike. Idite pod Postavke – Baterija (ove opcije se obično nalaze pod Opcijama uređaja i/ili pod ”Device Maintenance” ili Održavanje uređaja).

Zapamtite postotak koji je pisao i koji je otpao na energiju koju je potrošio zaslon. Nakon što uređaj ponovno stavite na punjenje, prebacite na tamnu pozadinu i ponovite postupak kako biste vidjeli postoji li razlika.

Sve u svemu, ako imate uređaj koji na sebi ima Super AMOLED zaslon, tamna pozadina i tamna (ili tamnija) tema uvelike će uštedjeti energiju baterije vašeg uređaja. Ako pritom omogućite opcije kao što su ”Power Saving Mode”, ako smanjite vrijeme potrebno za isključivanje zaslona, ako isključite automatsku svjetlinu – moći ćete uštedjeti i do 25% energije baterije uređaja.
Ucinite i vi nesto za nas.Godinama besplatno nudimo veliki izbor turskih serija.Nista nismo trazili od vas,Sada trazimo vasu pomoc!Da postanete nas subscriber na youtubeu dok ne dodzemo do 10000. Na taj nacin cemo i mi i vi biti zadovoljni i nastaviti sradom….Toliko bar mozete …samo potvrdite na dugme ispod ..hvala vam i budite uvek uz nas.TV SERIJE 

(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 52 pregleda, 1 Danas)

Related posts