Jedan punjač za sve uređaje – EU ponovno u borbi za standardizaciju
Europska Unija vodi istragu o potrebi za pravnim akcijama usmjerenim ka proizvođačima trebaju li koristiti standardizirane punjače. Odnosno trebaju li iz bilo kojeg razloga postojati nestandardni punjači (uključujući Appleov Lightning) koje bi mogli zabraniti.

Gotovo cijelo desetljeće regulatori iz Unije potiču proizvođače da se koriste standardizirani punjači odnosno priključci kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada. Svaki novi telefon dolazi s punjačem koji obično završi u smeću što zbog kvara, što zbog toga jer postane nepotreban (jer izađe novi brži s drugačijim priključkom). I upravo ti punjači čine udio u 51 000 t elektroničkog otpada koji se godišnje proizvede samo u EU. Dugoročni cilj je da se telefoni i punjači moraju kupiti zasebno te da svi budu proizvedeni sa jednom vrstom priključka koji se zadržava kroz nekoliko generacija.

Još 2009. najveći proizvođači (Apple, Samsung, tadašnja Nokia i drugi) potpisali su sporazum da će dobrovoljno koristiti tada aktualan microUSB priključak. Većina je to shvatila na način da na samom uređaju (telefonu, tabletu,…) ugrade microUSB priključak, osim Applea koji je počeo proizvoditi microUSB/lightning adapter jer su tu uvidjeli potencijalnu zaradu.

Većina današnjih telefona i tableta, te mnogi laptopi (uključujući MacBook-e) koriste USB Type-C, no iPhone je i dalje iznimka sa Lightning connectorom. To izaziva nezadovoljstvo kod regulatora te povjerenstva za tržišno natjecanje. Povjerenica EK Margrethe Vestager kaže: “S obzirom na slab napredak s ovakvim dobrovoljnim pristupom, Komisija će ubrzo pokrenuti studiju procjene učinka [Impact Assessment] kako bi se procijenili troškovi i korist ovakvog pristupa

Uvođenje obaveze korištenja USB Type-C priključka ne bi predstavljalo nikakav problem za većinu proizvođača, ali bi uzrokovalo glavobolje Appleu. Kupcima bi se vrlo vjerojatno svidio takav pristup jer bi se jedinstvenim punjačem mogli puniti svi telefoni, tableti, laptopi i drugi uređaji neovisno o proizvođaču. To bi se naravno odrazilo na Apple jer bi izgubili dio financijskog kolača od prodaje vlastitih specijaliziranih punjača, kablova i raznih adaptera.

 

izvor:racunalo.com
(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 31 pregleda, 1 Danas)

Related posts