IZGLEDAJU POPUT GOLUBOVA, KREĆU SE KAO PTICE: Gigantska svjetska sila uvodi novi način kontrole građana

Tehnološki napredni dronovi izgledaju poput golubova a kreću se kao prave ptice.

Kina povećava razinu nadzora pomoću jata tehnološki naprednih dronova koji izgledaju kao ptice, piše Mirror.

Nadzor nad ‘separatističkim’ stanovništvom

Izrađeni da izgledaju poput golubova, ovi nebeski roboti već se koriste u području Xinjang u sjeverozapadnoj Kini, gdje ih policija koristi kako bi špijunirala stanovništvo. Navodno više od 30 vladinih i vojnih agencija koriste pticolike dronove u najmanje pet provincija već nekoliko godina. Svaki je dron dizajniran da se kreće poput ptice i nosi malenu kameru koja šalje slike kontrolorima.

Zapadni krajevi Kine graniče s Mongolijom i Kazahstanom i u njima živi veliki broj muslimanskog stanovništva. Kineska vlada navodno smatra to područje “sjedište separatizma”, te želi lokalno stanovništvo što je moguće bolje nadzirati.

Uyghur Cause@UyghurCause

“If you’ve ever looked up to the sky and enjoyed the sight of a bird gliding above, be warned: it could be a Chinese drone monitoring your every move.” The report says it has already been used in East Turkestan. https://sc.mp/2lx5LGM 

China takes surveillance to new heights with flock of robotic Doves, but do they come in peace?

Hi-tech drones that look and move like real birds have already flown over restive Xinjiang region.

scmp.com

Ne razlikuju se od pravih ptica

“Novi program ‘špijunskih ptica’, kodnog imena ‘golubica’ vodi Song Bifeng, profesor Sjeverozapadnog politehničkog sveučilišta u Xianu, glavnome gradu sjeverozapadne provincije Shaanxi”, objavio je South China Morning Post. “Song je ranije bio viši znanstvenik u programu J-20 stealth mlažnjaka, te ga je Narodnooslobodilačka Armija (kineska vojska) pohvalila zbog njegovog rada na Golubici, tvrdi na na internet stranici Sveučilišta.” Program s dronovima za sada je još uvijek na relativno maloj skali, no mogao bi se razviti da zadovolji potrebe i vojnog i civilnog sektora.

Osim kamere, dronovi su opremljeni i GPS antenom, sustavom za kontrolu leta i i antenom za povezivanje podataka koja omogućuje da ih se kontrolira na daljinski sa središnje lokacije. Prije uvođenja u službu provedeno je gotovo 2.000 probnih letova i pokazalo se da ih većina ljudi, ali i životinja, jednostavno smatraju običnim pticama. dronovi imaju razmah krila od 50cm i mogu letjeti brzinama do 40km/h maksimalno 30 minuta. Svaki teži 200g i sadrži sofiticirani softver koji stabilizira video prijenos iz kamere, dok dva rotora pokreću krila gore dolje.

Shanghaiist.com@shanghaiist

In China, even the birds are watching you. http://shanghaiist.com/2018/06/26/china-has-started-to-use-drones-disguised-like-doves-for-surveillance/ 

China has started to use drones disguised like doves for surveillance

Ever been paranoid that someone is constantly watching you? Well, that paranoia is probably rather justified for anyone living in China, a country that continues to push the limits of technology in…

shanghaiist.com

Brzi poput sokola

No ovo nije prvi put da su se inžinjeri okrenuli ka pticama kako bi pronašli inspiraciju za tehnologiju dronova. Tako znansvenici sa Sveučilišta u Oxfordu koriste financijska sredstva američkog zrakoplovstva kako bi proučavali da li bi se ptice grabljivice mogu pomoći u borbi protiv dronova. Sivi sokol najbrži je član životinjskog carstva, koji pri poniranju može doseći brzine od preko 320km/h. Znanstvenici su opremili 55 sokola s video kamerama i GPS prijemnicima kako bi pratili načine na koji love plijen koji je bio pričvršćen za dron.

Ideja je da Američko zrakoplovstvo razvije svoje sokolske dronove koji bi mogli presreći strane bespilotne letjelice koje bi ušle u branjeni zračni prostor.

(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 29 pregleda, 1 Danas)

Related posts