Italiji se ipak smiješi slaganje koalicijske Vlade, ništa od izbora?Italiji se ipak smiješi slaganje koalicijske Vlade, ništa od izbora?

Talijanski predsjednik namjeravao je imenovanjem Cottarelija smiriti uznemirena tržišta s obzirom da je politička kriza u Italiji, trećem po veličini europskom gospodarstvu, uznemirio tržišta i povećao rizik financijske krize.

No u srijedu se situacija dramatično preokrenula nakon što je predsjednička palača objavila da Mattarella i Cottarelli čekaju da vide može li se doista postići politički sporazum.

Priopćenje iz predsjedničke palače ne navodi eksplicitno koje stranke bi postigle sporazum.

“”Tijekom Cottarellijeva rada na uspostavi nove vlade nove mogućnosti pojavile su se za postizanje političkog dogovora”, navode izvori bliski Cottarelliju, a prenosi agencija Ansa.

“Te su ga okolnosti potaknule, u dogovoru s predsjednikom, da pričeka mogući razvoj događaja”, naveli su izvori.

Prema navodima Anse, koju prenosi agencija Dpa, čelnik pokreta M5S Luigi Di Maio kazao je u utorak navečer da je otvoren za nove razgovore o koaliciji sa strankom Liga kao i za revidiranje stranačkih pozicija.

Potom je Di Maio u srijedu rekao da je službeno stajalište njegove stranke da “ili imaju političku vladu ili idu na izbore” da bi potom na Facebooku kazao kako je moguće rješenje odustati od Savone kao ministra financija i potražiti novu osobu “iste stature”.

Predsjednička palača objavila je na to da je primila Di Maiov prijedlog “s velikim interesom”.

No potencijalni partneri iz Lige situaciju vide drugačije i zalažu se za sazivanje novih izbora. Čelnik te stranke Matteo Salvini kazao je da upućuje poziv talijanskom predsjedniku da “zakaže datum izbora a da će talijanski narod reagirati pravedno na ono što se dogodilo”.
(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 39 pregleda, 1 Danas)

Related posts