Divljaci na cestama: OPREZ – Nema više neplaćenih prometnih kazni za strance!
Zahvaljujući objedinjavanju zajedničkih podataka više se nećete moći nekažnjeno izvlačiti za neopreznu vožnju u inozemstvu. EU unaprjeđuje prekograničnu suranju kako bi spasio živote nepotrebno izgubljene zbog prometnih prekršaja.

Ako počnete divljati na cesti nakon što prijeđete granicu, ako ne vežete pojaseve ili prolazite kroz crveno u stranim gradovima, ako zaboravite prometna pravila kad ste u drugoj zemlji, pomno se zamislite nad sobom i poduzmite nešto u vezi s time jer se više nećete moći nekažnjeno izvlačiti.

Oštro je to, znam, no prekogranični prometni prekršaji golem su problem u svim članicama EU-a. Neoprezni motociklisti koji čine prometne prekršaje kad voze izvan svojih domovina često izbjegnu novčane kazne jer ih nacionalne policijske službe ne mogu identificirati. Većina se dosad izvlačila bez kazne. Možda se stoga pitate poduzima li EU nešto u vezi s time. Doista poduzima.

28 država članica uskoro će moći razmjenjivati podatke o prekršiteljima i naplaćivati kazne u njihovim zemljama, čak ako su prekršaj i počinili u drugoj zemlji. Rezultati će biti višestruki. Nabijanje na vozilo ispred, jurcanje, upotreba mobitela, vožnja pod utjecajem droge ili alkohola, sve će se to kažnjavati. Kad se otkriju ime i adresa vozača, primit će obavijest. Znamo da znate koji će se podaci razmjenjivati. No to je oruđe još jedan dio rješenja za sigurnije ceste i manje žrtava u prometu. U najgorem slučaju: dobit ćete kaznu za prebrzu vožnju iduće ljeto. U najboljem: svake godine spasit ćemo 500 života. To je ono najbolje u cijeloj priči i nećete to požaliti ni trenutka, posebice ako želite prepoloviti broj mrtvih do 2020. u usporedbi s 2011. I, zapravo, ionako ne želite kršiti zakon, zar ne?

 
(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 30 pregleda, 1 Danas)

Related posts