Beton koji mijenja svijet – neće ispuštati štetne plinove
Cement je drugi najveći svjetski izvor ugljičnog dioksida i odgovora na sedam posto emisije stakleničkih plinova

Beton je najrasprostranjeniji materijal na svijetu. Ima ga posvuda. Iako na njega ne obraćate pažnju vjerojatno vas i sada okružuje. 

No beton je problematičan zbog emisije ugljika. Naime, cement je ljepilo koje čini beton čvrstim, ali proces izrade cementa uključuje i zagrijavanje kalcijevog karbonata ili vapnenca prilikom čega se oslobađaju velike količine ugljičnog dioksida u atmosferu.

Cement je odgovoran za sedam posto globalnih emisija stakleničkih plinova, što ga čini drugim najvećim svjetskim izvorom ugljičnog dioksida, po podacima International Agency for Energy. Podaci američke znanstvene geološke agencije pokazuju kako je globalna proizvodnja cementa odgovorna za više od četiri milijarde kilograma emisije CO2 samo u 2017. godini.

No kanadski startup kreirao je novi sustav za izradu betona koji će umanjiti emisiju CO2 zauvijek a istodobno smanjuje i potrebu za cementom. Sustav je nazvan CarbonCure i ubrizgava zarobljeni CO2 u beton za vrijeme miješanja. Kada beton postane čvrst taj se ugljik odvaja zauvijek. Čak i ako je zgrada srušena, ugljik ostaje na svom mjestu. To je zato što prilikom reakcije s betonom postaje mineral.  “Najbolja stvar vezano uz ovaj mineral je što on poboljšava tlačnu čvrstoću betona. CO2 zapravo pomaže u osnaživanju betona pa njegovi proizvođači i dalje mogu nastaviti proizvoditi snažni beton no ne moraju u tom procesu koristiti toliko puno cementa”, naglasio je Christie Gamble, direktor sustava održivosti u CarbonCureu. Upravo smanjivanje količine cementa ključ je i smanjivanja emisije.  Sustav CarbonCure od 2016. godine koristi proizvođač betona iz Atlante Thomas Concrete. Kažu kako im je taj sustav pomogao u smanjivanju emisije CO2. Menadžer tehničkih poslova tvrtke Justin Lazenby naglašava kako je put prema zelenijoj tehnologiji dugoročna odluka koju bi industrija betona u potpunosti trebala prihvatiti. “Industrija u cjelini je uvijek pokušavala današnje, trenutačne probleme riješiti s jučerašnjom tehnologijom koja zapravo ne funkcionira”, naglašava Lazenby. IVO CAGALJ/PIXSELL Tvrtka Thomas Concrete koristi ovaj sustav i kupuje ‘uhvaćeni’ CO2 iz tvornice gnojiva gdje se emitira, no u kompaniji naglašavaju kako se ti troškovi izjednačavaju s uštedom zbog korištenja manje cementa. Tehnologija CarbonCure koristi CO2 koji bi inače bio otpadni proizvod iz tvornica. Pronalaženje nove upotrebe za takav CO2 je ekonomski prihvatljiv način poticanja tvrtki da iskoriste emisije koje nastaju tijekom njihove proizvodnje, piše CNN.  “Taj pokret sada vodimo pokazujući da je moguće CO2 pretvoriti u nešto što ima financijskog smisla. Ovaj koncept korisne ponovne upotrebe očekuje se da će se razviti u industriju vrijednu bilijun dolara do 2030. godine”, naglašava Gamble. Pravi primjer gradnje s takvim zelenim betonom je u jednom od najljepših četvrti u Atlanti, nazvanoj 725 Ponce. Trebala bi se otvoriti 2019. godine i tada bi postala najveća struktura ikad izgrađena sa CarbonCure betonom. Ta velika poslovna zgrada od 360.000 četvornih metara, uštedjet će istu količinu ispuštanju CO2 u zrak, koja bi nastala na području od 800 hektara šume u godini dana.  Iako je zgrada dobar korak u pravom smjeru, koncept CarbonCurea je daleko od široke upotrebe. Trenutačno ovaj koncept koristi samo 90 tvornica betona u SAD-u i Kanadi, što je maleni dio od nekih 5.500 tvornica koliko ih je samo na području SAD-a.

Pročitajte više na: https://www.express.hr/znanost/beton-koji-mijenja-svijet-nece-ispustati-stetne-plinove-16177 – www.express.hr


Ucinite i vi nesto za nas.Godinama besplatno nudimo veliki izbor turskih serija.Nista nismo trazili od vas,Sada trazimo vasu pomoc!Da postanete nas subscriber na youtubeu dok ne dodzemo do 10000. Na taj nacin cemo i mi i vi biti zadovoljni i nastaviti sradom….Toliko bar mozete …samo potvrdite na dugme ispod ..hvala vam i budite uvek uz nas.TV SERIJE 

(Ukupno pregleda na ovaj sadrzaj 43 pregleda, 1 Danas)

Related posts